Påklædning til vintercamping - sådan holder du varmen i kulden!
Når vinterkulden bider, gælder det om at være klædt ordentligt på, så du kan holde varmen og stadig nyde det kolde vejr. Uanset om du skal på vintercamping, vandretur i sneen eller bare vil have den bedste påklædning til frostvejr, er de rette lag afgørende.
Man kan sagtens campere om vinteren, men det er surt at komme derud og fryse. Derfor får du her en liste over den påklædning og de lag du skal have på, hvis du skal klare den danske vinter.
Fra Andreas // Landjord
Inderste lag: Uldundertøj
Det vigtigste lag er det inderste, for hvis du først fryser her, bliver du aldrig rigtig varm igen. Jeg bruger mest uldundertøj fra LOOW Clothing – deres lange underbukser og langærmede trøjer i merinould er simpelthen geniale. De er bløde, regulerer temperaturen godt og lugter ikke, selv efter en lang dag ude. Perfekt til vintercamping. Dansk firma, dansk produceret, god service, alt godt.
Mellemlag: Hold varmen uden at overophede
Ovenpå uldundertrøjen har jeg en uldtrøje. Et eller andet fra skabet. Hvis jeg skal pege på én bestemt trøje, så bruger jeg oftest denne crew neck fra Uniqlo. Den er tynd, billig (nok lidt for billig) og holder længe. Af en eller anden grund, synes jeg altid at det er dette lag der bliver mest slidt og mest beskidt. Så det er også fint at have noget på, som man ikke har følelser for.
Yderlaget: Beskyt dig mod vind og vejr
Yderst, kombinerer jeg min Arc'teryx Atom Hoody med en Manastash Mt. Gorilla Jacket '24. Atom Hoody’en er super let og giver en god grundvarme. Jeg vælger altid et yderlag med hætte, for jeg er mere til hætte end huer. Så får du ikke vind i nakken, det er vildt irriterende :) Manastash-jakken skærmer mod blæst, sne og regn. Det fungerer rigtigt godt sammen. Det yderste lag er altafgørende for vintercamping, vælg altid en jakke, der både isolerer og beskytter mod elementerne.
På benene bruger jeg termobukser fra Taion, som er perfekte til kolde dage uden at føles for tunge. De kommer bare direkte udenpå uldunderbukserne. Du kan også have et par bukser på som mellemlag, men det har jeg aldrig haft brug for. Man kan godt få billigere termobukser, men det er ikke alle der varmer lige godt. Så jeg vælger et godt par fra starten.
Vigtigt(!) hellere for lange termobukser end for korte! Bukserne må ikke glide op over støvlen, når du sætter dig ned, så der kommer luft ind. Det er det værste i verden….
Varme fødder for alt i verden
….næstefter kolde fødder. Du skal have tykke uldsokker på. De har masser at vælge imellem hos Uldhuset. På fødderne har jeg Fubuki Low 3 støvler, som er lette, vandtætte og isolerer fantastisk.
De er også utroligt grimme, men det må du leve med :) Jeg har aldrig haft kolde tæer i dem – uanset vejret!
Hvis du skal på vintercamping eller være ude i sne i længere tid, er de perfekte. Det er også en fordel, at du let kan træde ud af dem og i dem, når du skal ud og ind af teltet. Hvis du ikke lige skal have dem her, vil jeg i hvert fald altid foreslå støvler uden snørebånd.
Glem ikke hænderne!
Kolde fingre går ikke. Jeg bruger Hestra vanter. De holder bare. Jeg har haft mit nuværende par i 6 år. Jeg har valgt et par forholdsvis tynde læderhandsker med for. Det går fint og gør det langt lettere at håndtere udstyr, slå telt op eller lave mad i sneen.
God tur!
Det var det! Hvis du bruge samme antal lag, så er det bare med at komme afsted.
Du kan læse mere om hvad du ellers skal pakke når du skal på naturcamping her
Du kan jo eventuelt bruge én af Landjords lejrpladser.