Landjord vil genskabe den danske natur
Mere end 60% af Danmark er landbrugsjord, der i dag dyrkes afgrøder på. Hvis vi skal have mere vild natur i Danmark, skal vi have mindre landbrug.
Landjords arbejde
For landmændene er det ikke ligetil at holde op med at dyrke deres arealer. Det har selvfølgelig nogle åbenlyse økonomiske konsekvenser at stoppe, da man så hverken kan tjene penge på afgrøder eller få EU-støtte. Samtidigt falder jordens værdi betragteligt, hvis den ikke længere klassificeres som landbrugsjord. Landbruget er dog også forpligtet til at dyrke deres arealer. I Danmark har vi for eksempel dyrkningspligt, der forpligter landbruget til at; “dyrke jorden regelmæssigt, enten ved at så afgrøder eller ved at holde jorden i en sådan tilstand, at den nemt kan dyrkes igen.”
Landjords ydmyge mission er at lave om på dette.
Hos Landjord udligner vi det økonomiske tab ved at leje jorden af landmanden. Vi vil ikke have jord der er dyrket på, men natur vi kan opholde os i. Landjords medlemskontingenter betyder dermed, at landmanden er mere motiveret for at tage dyrkede arealer ud af drift.
-
Vi samarbejder med landmænd om at etablere lejrpladser på landbrugsjord de allerede har taget ud af drift. Denne model er ikke langsigtet, men bruges i Landjords første leveår for at vise landmændene at der er alternative måder at bruge sin jord på.
-
Vi samarbejder med landmænd om at tage landbrugsjord ud af drift. Dette er vores foretrukne model. Her udvælger vi aktiv landbrugsjord med landmændene og tager det ud af drift. Det foregår oftest ved at landmanden tilmelder arealet til bioordningen, hvormed man får støtte for ikke at dyrke jorden. Samtidigt lejer Landjord et areal til en lille lejrplads på arealet for 4.000 kroner om året.
-
Landjord opkøber landbrugsjord. Dette er Landjords langsigtede vision. At vi en dag bliver så stor en medlemsorganisation, at vi kan begynde at opkøbe vores egen landbrugsjord og lade det blive til vild natur og lejrpladser.